Roditelji influenseri će od sada morati da dele zaradu sa decom: Uvodi se novi zakon

Bez autora
Jul 22 2024

Ilinois je uveo novi zakon koji obavezuje porodične influensere da odvajaju 15 odsto svoje bruto zarade u fond za decu koja se nalaze u 30 odsto ili više njihovih onlajn video zapisa. Sredstva će biti dostupna deci kada napune 18 godina.

Zakon ima za cilj da obezbedi dečja prava, privatnost i finansijske interese u unosnoj industriji porodičnog influensinga. Takođe omogućava deci da zatraže brisanje video zapisa u kojima su se pojavili kada postanu odrasli.

Na zakon su uticali aktivistkinja za socijalnu pravdu i srednjoškolka Shreya Nallamothu, inspirisana Zakonom Džeki Kugan iz 1939. osmišljenim da zaštiti zarade dece glumaca. Prvi zakon te vrste usvojen je prošle godine i sada je deo državnih zakona o dečijem radu.

Nakon što sam otkrila da korisnici mogu da zarađuju na platformama kao što su YouTube i TikTok, saznala sam da se ova deca često prisiljavaju da učestvuju u video snimcima bez ikakve garancije o prihodu koji se ostvaruje od sadržaja“, rekla je Nallamothu.

„Želela sam da radim sa senatorom Koehlerom kako bih zaštitila novac koji su ova deca s pravom zaradila na društvenim mrežama“.

Deca bez nadoknade

Neki roditelji koji vode popularne naloge na društvenim mrežama povezane sa svojom decom mogu dobiti hiljade dolara za jednu objavu, ali pre ovog zakona njihova deca nisu imala pravo na bilo kakvu nadoknadu. Influenseri su obavezni da vode evidenciju o pojavljivanju dece, a nepoštovanje može rezultirati novčanim kaznama.

Zakon u Ilinoisu dolazi u trenutku kada se uticajni roditelji suočavaju sa sve većom kontrolom zbog objavljivanja svoje dece na mreži, prenose američki mediji.

Dok neki uticajni roditelji dele sadržaj sa dobrim namerama, stručnjaci veruju da su nedostaci „deljenja“ veći od prednosti, što predstavlja rizik po privatnost i mentalno zdravlje dece.

Nallamothu je rekla za Fast Company da je bila posebno dirnuta nakon što je pogledala video u kojem se inluenseri The LaBrant Fam šale na račun svoje ćerke i kažu da „poklanjaju porodično štene“.

„To me je zaista uznemirilo, jer je očigledno premlada da bi zaista razumela posledice onoga što joj se radi“, rekla je ova srednjoškolka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik